Ελάφι κοκκινιστό

Ελάφι κοκκινιστό



Υλικά:

1 ½ κιλό σπάλα από ελάφι κομμένο σε μερίδες
2 φλιτζ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
6 μεγάλες ντομάτες τριμμένες
2 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ

4-5 κρεμμύδια
4 πιπεριές Φλωρίνης
Ερυθρό ξηρό κρασί
6-7 σκελίδες σκόρδο
4-5 καρότα
Φρέσκα μανιτάρια
Μπαχάρι σπυρί
Πιπέρι μαύρο
Πιπέρι μαύρο σπυρί

Λίγο κύμινο
Αλάτι
2-3 φύλλα δάφνης

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Αναμειγνύουμε την τριμμένη ντομάτα με τον ντοματοπελτέ. Κόβουμε τα λαχανικά και προσθέτουμε τα μπαχαρικά, εκτός από το αλάτι και το τριμμένο μαυροπίπερο. Προσθέτουμε μαζί με το κρέας σε ένα βαθύ σκεύος και περιχύνουμε με το κρασί, τόσο ώστε να σκεπαστεί το κρέας. Αφήνουμε για 24 ώρες στο ψυγείο.
2. Αφαιρούμε το κρέας από την μαρινάδα καθώς και τα λαχανικά και τα αφήνουμε να στραγγίσουν. Κρατάμε το

3. Σοτάρουμε σε λάδι το κρέας και το τοποθετούμε σε βαθύ πυρίμαχο σκεύος. Στο ίδιο λάδι σοτάρουμε τα λαχανικά. Σβήνουμε με το κρασί που έχουμε κρατήσει και προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα με τον ντοματοπολτέ. Βράζουμε για 10- 15 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία.
4. Περιχύνουμε το κρέας με τη σάλτσα λαχανικών. Προσθέτουμε αλάτι και τριμμένο μαυροπίπερο. Σκεπάζουμε το σκεύος και ψήνουμε στους 200- 220οC σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 3
ώρες.


boarplt.gifΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΟ ΜΑΡΙΝΑΡΙΣΜΕΝΟ ΜΕ ΚΡΑΣΙ ΠΟΡΤΟ

ΥΛΙΚΑ (για 6 άτομα):

· Αγριογούρουνο 1 κιλό
· Κρασί Porto 1 λίτρο
· Ξύδι 150
· Βούτυρο κλαριφιε 150 γρ.
· Κρεμμύδι ξερό 3 τεμάχια
· Καρότα 2 τεμάχια
· Πράσο 2 τεμάχια
· Σκόρδο 3 σκελίδες
· Δάφνη 2 φύλλα
· Κόκκους πιπέρι 15 γρ.
· Σέλερι 1 τεμαχιο
· Πατάτες Λασιθιου
· Μανιτάρια πλευροτους 200 γρ.
· Τοματινια 150 γρ.
· Λεμόνι 1 τεμάχιο
Παπρικα γλυκια
Αλατι-πιπερι φρεσκοτριμμενο


Εκτέλεση:

Μαρινάρουμε το αγριογούρουνο για 2 μερονυκτα με το κρασί,ξύδι,κρεμμύδια,καρότα,πράσο,σκόρδο,δάφνη,πιπέρι,σέλερι
Πλένουμε καλά τις πατάτες και τις βράζουμε με τη φλούδα.
Σωτάρουμε το αγριογούρουνο και τοποθετούμε σε σκέυος.
Σωτάρουμε τα στερεά υλικά της μαρινάδας(αφού τα έχουμε στραγγίξει) και τα ρίχνουμε πάνω απο το κρέας,
Προσθέτουμε τα υγρά της μαρινάδας στο σκέυος με το κρέας και αλατίζουμε κατα προτίμηση.
Σεπάζουμε καλά και ψήνουμε στο φούρνο στους 220 βαθμούς για 2 ώρες περίπου.
Κόβουμε σε φέτες τις πατάτες και τα μανιτάρια..Τα σωτάρουμε με βούτυρο κλαριφιέ και λίγη γλυκιά πάπρικα.
Σωτάρουμε τα τοματίνια για μισό λεπτό, προσθέτουμε λίγη ζάχαρη συνεχίζοντας για 1 λεπτό ακόμα και σβήνουμε με χυμό λεμονιού.Τα αφήνουμε για λίγο σε χαμηλή φωτιά μέχρι να καραμελώσει η ζάχαρη.
Σερβίρουμε στο πιάτο κατα προτίμηση.



stifado_04.jpgΛαγός Στιφάδο
Εκτύπωση E-mail

Μερίδες:

-




Θερμίδες:

- ανά μερίδα



Υλικά:

  • 1 Λαγός ή κουνέλι περίπου 3 κιλά
  • Ξίδι
  • 3 κιλά κρεμμυδάκια βολβοί
  • 1 1/2 κούπας λάδι
  • Αλάτι
  • 3 φύλλα δάφνης
  • 6-8 κόκκοι μπαχάρι
  • 6-8 κόκκοι μαύρο πιπέρι
  • 800 γραμμάρια ντομάτες περασμένες από σίτα
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο
  • ----- Για τη μαρινάτα
  • 1/4 κούπας ξίδι
  • 4 φύλλα δάφνης
  • 20 κόκκοι μαύρο πιπέρι
  • 10 κόκκοι μπαχάρι
  • 5 σκελίδες σκόρδο


Τρόπος παρασκευής

Πλύντε καλά τον λαγό και ξεπλύνετε τον με ξίδι. Κόωτε τον σε μερίδες. Ετοιμάστε τη μαρινάτα και βάλτε τα κομμάτια του λαγού μέσα σ'αυτή. Αφήστε τα στη μαρινάτα, στο ψυγείο 2 έως 6 ημέρες. Για να καθαρίστε ευκολότερα τα κρεμμυδάκια, βουτήξτε τα σε νερό που βράζει και αφήστε τα να σταθούν περίπου 30 λεπτά. Σοτάρετέ τα λίγα λίγα στο λάδι και στραγγίστε τα. Στο ίδιο λάδι σοτάρετε τα κομμάτια του λαγού, αφού τα βγάλετε από τη μαρινάτα και τα στραγγίσετε. Περάστε τη μαρινάτα από σουρωτήρι και ρίξτε την στην κατσαρόλα με τον λαγό. Ρίξτε αλάτι, πιπέρι, τη δάφνη, το μπαχάρι, το πιπέρι και τη ντομάτα. Σκεπάστε και βράστε τον λαγό για 15 λεπτά. Προσθέστε τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο και συνεχίστε το βράσιμο, ώσπου να μαλακώσουν τα κρεμμυδάκια και να δέσει η σάλτσα. Εάν τα κρεμμυδάκια μαλακώσουν πριν δέσει η σάλτσα, στραγγίστε τη σε μια κατσαρόλα και συμπυκνώστε την. Όταν δέσει, ρίξτε την στην κατσαρόλα με το στιφάδο. Βάλτε τα κομμάτια του λαγού στο κέντρο μιας μεγάλης πιατέλας και αραδιάστε τριγύρω τα κρεμμυδάκια. Σερβίρετε το στιφάδο ζεστό. Όσο περισσέψει, φυλάξτε το στο ψυγείο. Τη δεύτερη μέρα είναι ακόμη πιο νόστιμη.

106916196_eb85fd24e9.jpg