ΚΡΗΤΙΚΟ ΤΥΡΙ

]ΤΥΡΙ.jpg


Η κατανάλωση τυριού στη Κρήτη είναι η υψηλότερη παγκοσμίως! Ίσως και να έχουν κάποιο δίκιο οι Κρητικοί. Την τροφή δεν την αντιμετωπίζουν ως φάρμακο, αλλά γνωρίζουν να απολαμβάνουν τη γεύση της. Και η γεύση του κρητικού τυριού, γραβιέρας, κεφαλογραβιέρας, κεφαλοτυριού, γλυκιάς και ξινής μυζήθρας και των άλλων τυροκομικών προϊόντων είναι αξεπέραστη!

Σημαντική πηγή ασβεστίου και πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, το τυρί διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο στην κρητική διατροφή. Λένε πως είναι πηγή κεκορεσμένων λιπών αλλά οι Κρητικοί που το τρώνε δεν έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης· πιθανότατα οι συνδυασμοί του κρητικού διατροφικού προτύπου να παρέχουν την ιδανική ισορροπία... Στην κρητική διατροφή υπάρχει μια εντυπωσιακή ισορροπία φυσικών προϊόντων που προσφέρουν εκείνο ακριβώς που χρειάζεται ο άνθρωπος για να παραμένει υγιής.
Τελευταίες επιστημονικές έρευνες συσχετίζουν τα προϊόντα αποδομήσεως των πρωτεϊνών των γαλακτοκομικών προϊόντων με την πρόληψη και την αντιμετώπιση της εμφάνισης αλλά και την εξέλιξη όγκων του μαστού και του προστάτη! Στην Κρήτη και στη Γαλλία, μάλιστα, γίνονται εκτεταμένες μελέτες για την ανάπτυξη καινούργιων μεθόδων αντιμετώπισης της νόσου με βάση αυτά τα επιστημονικά συμπεράσματα!
Οι βιταμίνες που περιέχονται στα τυριά μας είναι πολλές (Α, Β1, Β2, Β3, Β6, φολικό οξύ), όπως συμβαίνει και με τα βασικά μέταλλα και με τα αμινοξέα.
Οι ρίζες της αιγοπροβατοτροφίας στην Κρήτη χάνονται μέσα στους μύθους της αρχαιότητας. Λέγεται, πως τα γαλακτοκομικά προϊόντα της Κρήτης έθρεψαν τον μεγάλο θεό, τον Δία, που γεννήθηκε σ' ένα σπήλαιο, έχοντας συντροφιά και τροφό του μιαν αίγα, την Αμάλθεια. Από τότε η κτηνοτροφία στην Κρήτη δεν έχει αλλάξει χαρακτήρα. Στηρίζεται σε μικρά ζώα (αίγες, πρόβατα) ενώ οι αγελάδες είναι ελάχιστες.
Επίσης, στηρίζεται στην ελεύθερη βοσκή. Δεν υπάρχουν κτηνοτροφικές επιχειρήσεις που να κρατούν κλεισμένα σε συγκεκριμένο χώρο τα ζώα για μεγάλα χρονικά διαστήματα· τα ζώα της Κρήτης είναι όλο το χρόνο ελεύθερα στα βουνά ή στα χειμαδιά και τρέφονται σχεδόν κατ' αποκλειστικότητα με άγρια χόρτα, με τα απίθανα κρητικά βότανα και τους θάμνους.
Η παραδοσιακή αυτή μορφή κτηνοτροφίας στηρίζεται στην εμπειρία πολλών αιώνων. Η μόνη ουσιώδης διαφορά της από το παρελθόν έγκειται στο ότι η επεξεργασία του γάλακτος δεν γίνεται πλέον δίπλα στις στάνες αλλά σε σύγχρονες τυροκομικές εγκαταστάσεις, σε εργοστάσια που διατηρούν τις παραδοσιακές μορφές της τυροκομικής τηρώντας παράλληλα όλους τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων με τρόπο σχολαστικό.
Η κρητική γραβιέρα προσφέρει μια γεύση που ξαφνιάζει, όπως συμβαίνει και με τις άλλες ποικιλίες των τυριών του νησιού (κεφαλοτύρι, κεφαλογραβιέρα, ανθότυρος...)


Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη τηλεδιάσκεψη, alt, το οποίο έγινε στη Θεσσαλονίκη στις 6 και 7 Δεκεμβρίου 2007 και διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών (ΕΘΙΑΓΕ).
Η τηλεδιάσκεψη έγινε από τον απομονωμένο κόμβο που δημιουργήθηκε στο δδ Γερακίου στο Καστέλι με δορυφορική ευρυζωνική πρόσβαση στο πλαίσιο του προγράμματος Rural Wings, το οποίο υλοποιείται από τη Forthnet AE και υλοποιεί τοπικά για το Καστέλι η Αναπτυξιακή Καστελίου.
Επωφελούμενοι λοιπόν των υποδομών (πρώτο πιλοτικό έργο του προγράμματος) δημιουργήθηκε η ζεύξη από το Γεράκι Καστελίου με τη Θεσσαλονίκη για την παρακολούθηση και ενεργή συμμετοχή των κτηνοτρόφων στο διεθνές σεμινάριο παραδοσιακών τυριών, το οποίο έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη (Ξενοδοχείο «Φιλίππειο» στις 6-7 Δεκεμβρίου 2007).
Εκτός των άλλων οι κτηνοτρόφοι της περιοχής Γερακίου είχαν και επαφή μέσω τηλεδιάσκεψης με τον υφυπουργό Γεωργίας κ. Κιλτίδη, όπου του παρουσίασαν τα προβλήματα της περιοχής και του κλάδου τους στην περιοχή.
Η συγκεκριμένη ενέργεια αποτελεί συνέχεια της ημερίδας, η οποία έγινε στο Καστέλι από το ΙΚΕ ΕΘΙΑΓΕ και την Αναπτυξιακή Καστελίου στις 15 Ιουνίου 2007.
Ήδη στο Γεράκι δήμου Καστελίου λειτουργεί ο χώρος ευρυζωνικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο μέσω δορυφόρου, που διατίθεται καθημερινά και χρησιμοποιείται από τους κτηνοτρόφους για ενημέρωση, ενώ προγραμματίζεται η κατασκευή θεματικού χώρου σε συνεργασία με το ΕΘΙΑΓΕ για την άμεση και ενεργή πληροφόρησή τους σχετικά με προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζονται καθημερινά από τους κτηνοτρόφους.
Στο σχεδιασμό της Αναπτυξιακής Καστελίου και σε συνεργασία με φορείς και τη Forthnet είναι η διεξαγωγή τηλε - συνεδρίου στο οποίο μέσω ζεύξεων θα διασυνδεθούν από απομονωμένα σημεία σε όλη την Ελλάδα κτηνοτρόφοι, που θα επικοινωνήσουν με τους φορείς (υπουργείο Γεωργίας, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, ΑΠΘ - ΕΘΙΑΓΕ) για την ανάπτυξη δράσεων ανάπτυξη της κτηνοτροφίας βασισμένης στην παρασκευή και προστασία παραδοσιακών προϊόντων.


ΤΟΥΡΣΙΑ


Προετοιμασία

Παίρνουμε κουνουπίδι, μικρές ντοματούλες πράσινες, λάχανο, καρότα, ρίζα σέλινο, πιπερίτσες καυτές, αγγουράκια μικρά, μελιτζάνες κομμένες σε κομμάτια και ό,τι άλλο ζαρζαβατικό έχουμε.

Τα στοιβάζουμε μέσα σε βάζα και τα σκεπάζουμε με άρμη (4 ποτήρια νερό - 2 κουταλιές σούπας αλάτι και 1-2 κουταλιές σούπας μπύρα).

Κλείνουμε καλά τα βάζα και τα αφήνουμε 2-3 μέρες.

Ανοίγουμε κατόπιν τα βάζα και αδειάζουμε την άρμη σε ένα μπολ.

Με την ίδια άρμη επαναλαμβάνουμε αυτή τη διαδικασία κάθε μέρα για 8-10 μέρες.

Τοποθετούμε πάλι τα τουρσιά στα βάζα μαζί με την άρμη και διατηρούμε έτσι τα τουρσιά, μέχρι να γίνουν και να καταναλωθούν.


alt


ΤΟΥΡΣΙΑ 2


Συστατικά:


20 μελιτζανάκια
1 μάτσο σέλινο
15 πιπεριές διάφορες μακρουλές
1 καυτερή πιπεριά
10 ντοματούλες άγουρες πράσινες
5 καρότα κομμένα σε μπαστουνάκια ή ροδέλες
αλάτι
μισό μπουκαλάκι ξίδι
4-5 λουβιά σκόρδο
1 1/2 κουταλιά λεμόνιΟδηγίες:
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό και προσθέτουμε μια χούφτα αλάτι χονδρό, μια κουταλιά ξινό και 250 γρ. ξίδι. Τοποθετούμε μια κατσαρόλα στη φωτιά και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε τα λαχανικά μας. Τα αφήνουμε να βράσουν 5-10 λεπτά για να μαλακώσουν λίγο. Σε μια πιατέλα ψιλοκόβουμε τα φύλλα από τα σέλινα, την καυτερή πιπεριά, 2-3 από τις μακρουλές πιπεριές, λίγα από τα καρότα και τα σκόρδα.

Ανοίγουμε τα μελιτζανάκια με ένα κοφτερό μαχαίρι στο πλάι, αρκετά βαθιά, και γεμίζουμε το άνοιγμα με λαχανικά που έχουμε ψιλοκόψει. Τυλίγουμε και δένουμε κάθε γεμισμένο μελιτζανάκι με κοτσάνια σέλινου (επειδή είναι βρασμένο λυγίζει ελαφρά και συμπεριφέρεται σαν σπάγκος).

Φτιάχνουμε μετά την άρμη με νερό και χονδρό αλάτι. Για να ελέγξουμε την καταλληλότητα της άρμης βυθίζουμε μέσα ένα φρέσκο αυγό, αν αυτό ανέβει στην επιφάνεια αποκαλύπτοντας εκτός του νερού ένα τμήμα του ίσο με ένα δίφραγκο, τότε είναι κατάλληλη να χρησιμοποιηθεί.

Σ' αυτή την άρμη ρίχνουμε 250 γρ. ξίδι και μία κουταλιά ξινό. Ανακατεύουμε καλά, ρίχνουμε μέσα όλα τα λαχανικά, μελιτζανάκια, καρότα, πιπεριές, ντοματούλες κλπ. και τα αφήνουμε περίπου 5 ημέρες.

Την πέμπτη μέρα, τα αφαιρούμε από την άρμη και τα τοποθετούμε σε πήλινο δοχείο. Ρίχνουμε από πάνω λάδι (προτιμότερο αραβοσιτέλαιο που δεν παγώνει εύκολα) και σκεπάζουμε το δοχείο. Τα τουρσιά μας, που πλέον είναι έτοιμα να φαγωθούν, διατηρούνται έτσι για αρκετό διάστημα.

Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να παρασκευάσουμε και άλλα είδη τουρσιών, όπως για παράδειγμα λάχανο με σέλινο και καρότο κ.ά.

ΕΛΙΕΣ

ΕΛΙΕΣ ΞΥΔΑΤΕΣ

Υλικά:
5 κιλά ελιές Καλαμών
Για την άλμη:
5 λίτρα νερό
1/2 κιλό αλάτι χοντρό
100 γρ. ξύδιalt
2 κουταλιές χυμό λεμονιού


Εκτέλεση:
Τοποθετούμε τις ελιές σε μεγάλη λεκάνη. Τις ξεπλένουμε καλά και χύνουμε το νερό τους. Στη συνέχεια, τις ρίχνουμε ξανα στη λεκάνη και προσθέτουμε καθαρό νερό αρκετό για να τις σκεπάζει. Αλλάζουμε νερό στις ελιές ανά 2-3 μέρες και για διάστημα 20 ημερών. Στη συνέχεια αφού ξεπικρίσουν, τις διαλύουμε σε 5 λίτρα νερό και 1/2 κιλό χοντρό αλάτι.
Για την άλμη: Για να δοκιμάζουμε αν η άλμη είναι σε σωστό επίπεδο, ρίχνουμε μέσα ένα αυγό ωμό. Αν το αυγό ανέβει στην επιφάνεια του νερού και ένα μικρός μέρος του εξέχει από το νερό, σημαίνει ότι η άλμη είναι στο επιθυμητό επίπεδο.
Αφαιρούμε το αυγό, προσέτουμε στην άλμη το λεμόνι και το ξύδι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθούν. Ρίχνουμε τις ελιές και τις συντηρούμε στην άλμη μέχρι να τις καταναλώσουμε. Μπορούμε ένα μέρος από τις ελιές που χρειάζόμαστε για άμεση κατανάλωση, να τις τοποθετούμε λίγες ημέρες πριν σε ένα δοχείο με ελαιόλαδο και αρωματικά της αρεσκείας μας, για καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα.ΠΑΤΕ ΕΛΙΑΣ
Τοποθετείτε σε ένα μπολ 250 γρ. μαύρες ελιές χωρίς το κουκούτσι, 80 γρ. αντσούγιες πλυμένες και ψιλοκομμένες 50 γρ. κάπαρη και τα πολτοποιείτε. Προσθέτετε το χυμό ενός λεμονιού, μια κουταλιά σούπας μπράντι, 200 γρ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύετε καλά. Διατηρείτε το πατέ σε κλειστό βάζο στο ψυγείο και το καταναλώνετε πάνω σε ψωμί κατά προτίμηση ελαφρά φρυγανισμένο.

ελιες θρουμπες.jpg ΕΛΙΕΣ ΘΡΟΥΜΠΕΣ
Οδηγίες:


Βάλτε σε απλωτό καλάθι 1-2 κιλά μαύρες ελιές, λίγες- λίγες, πασπαλίζοντας κάθε στρώση με μπόλικο χοντρό αλάτι. Βάλτε μια λεκάνη κάτω από το καλάθι, τοποθετήστε το σε δροσερό μέρος, και κουνάτε τις ελιές 1-2 φορές τη μέρα. Τη δεύτερη ή τρίτη μέρα θα αρχίσουν να βγάζουν σκούρο ζουμί. Συνεχίστε να τις κουνάτε, έτσι που να έρχονται οι πάνω κάτω. Μετά απο 8-10 μέρες, οι ελιές θα έχουν ζαρώσει. Χαράξτε μια-δυό ελιές, και αν η σάρκα τους έχει σκουρήνει μέχρι το κουκούτσι, και δεν είναι πια λευκή, είναι έτοιμες. Αλλιώς συνεχίστε να τις κουνάτε μερικές μέρες ακόμη.
Όταν γίνουν, στραγγίστε τις, απλώστε τις σε χάρτινη πετσέτα και αφήστε τις να στεγνώσουν τελείως, μια νύχτα. Την επομένη βάλτε λίγες-λίγες σε γαβάθα, περιχύστε με μερικές κουταλιές ελαιόλαδο και πασπαλίστε με θρούμπι, ρίγανη ή ξερό δεντρολίβανο. Ανακατώστε, αφήστε τις ελιές να μείνουν 1-2 μέρες σε θερμοκρασία δωματίου, και κατόπιν κλείστε τις σε πλαστικές σακκούλες, και διατηρήστε τις στην κατάψυξη. Αν τις κρατήσετε στο ψυγείο θα πρέπει να τις αλατίσετε πολύ, αλλιώς μουχλιάζουν γρήγορα.
Βγάλτε κάθε φορά από την κατάψυξη όσες ελιές θέλετε να καταναλώσετε, και αφήστε τις να ξεπαγώσουν μισή ώρα περίπου.

altalt

ΕΛΙΕΣ ΤΣΑΚΙΣΤΕΣ


Περίπου τον μήνα Οκτώβριο μαζεύτετε ή αγοράζετε ελιές άγουρες (πράσινες).

Με τη βοήθεια μιας πέτρας τις τσακίζετε, σπάτε δηλαδή την σάρκα τους και τις βάζετε σε δοχείο μέσα σε νερό.

Τις αφήνετε 4 - 5 μέρες αλλάζωντας το νερό τους καθημερινά, ίσως και δυο φορές την ημέρα για να "ξεπικρίσουν".

Στη συνέχεια ρίχνετε στο δοχείο "άρμη" (νερό με μπόλικο αλάτι) και σε δυο τρεις μέρες είναι έτοιμες για φάγωμα.

Μικρά μυστικά

  • Για να ελένξετε την ποσότητα αλατιού ρίξτε στο δοχείο που έχει τις ελιές με την άρμη ένα αυγό. Αν αυτό επιπλέει και η επιφάνεια του που ξεχωρίζει έξω από το νερό είναι περίπου ίση με την επιφάνεια ενός τάληρου τότε τα έχετε καταφέρει τέλεια.
  • Ομως επειδή οι τσακιστές ελιές έτσι και αλλιώς δεν μπορούν να διατηρηθούν για πολύ και αλμυρίζουν γρήγορα, χρειάζονται "άρμη" με πολύ λιγότερη περιεκτικότητα σε αλάτι απ' αυτή που προαναφέρθηκε. Ετσι αραιώστε το προηγούμενο διάλυμα.

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΡΗΤΗΣΗ ΚΡΗΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η Κρήτη έχει μια από τις αρχαιότερες και πιο εύγευστες γαστριμαργικές παραδόσεις στον κόσμο, μια παράδοση γεύσεων, αρωμάτων, υλικών και τεχνοτροπιών που ξεκινά από τα προϊστορικά χρόνια και φθάνει μέχρι σήμερα.

Στη διεθνή επιστημονική κοινότητα γίνεται όλο και περισσότερη συζήτηση στην αναζήτηση της ιδανικής δίαιτας για την προαγωγή της υγείας. Η Κρητική διατροφή αποτελεί τα τελευταία χρόνια αντικείμενο μελέτης, αφού η πλειοψηφία των ερευνών αναδεικνύουν την κρητική κουζίνα ως το πιο χαρακτηριστικό και ποιοτικά υψηλό παράδειγμα μεσογειακής διατροφής. Διαπιστώθηκε ότι οι κάτοικοι της Κρήτης έχουν τους χαμηλότερους δείκτες θνησιμότητας και τα πιο μικρά αναλογικά και σε παγκόσμια κλίμακα ποσοστά θνητότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνους.

Ποιο είναι όμως το μυστικό της κρητικής διατροφής; Η απάντηση είναι ότι οι Κρητικοί τρέφονται με τα προϊόντα που παράγει η γη τους, δηλαδή τρώνε άφθονα κηπευτικά, χόρτα και λαχανικά, όσπρια και φρούτα, αρωματίζουν το φαγητό τους με βότανα και φυτά από τα βουνά του νησιού, όπως θυμάρι και βασιλικό, ενώ σχεδόν πάντα συνοδεύουν το φαγητό με κρασί από τα τοπικά αμπέλια και εξαιρετικά νόστιμο ψωμί, που παραδοσιακά είναι ζυμωτό.

Άλλο χαρακτηριστικό του κρητικού τραπεζιού είναι η ποικιλία των πιάτων, όπου κανένα δεν μονοπωλεί τη γεύση αλλά όλα μαζί συνθέτουν ένα εύγευστο σύνολο.

Το σημαντικότερο όμως διατροφικό στοιχείο είναι το ελαιολαδο, το οποίο για τους Κρητικούς όπως και για όλους τους λαούς της Μεσογείου, αποτελεί τη βασική πηγή λίπους.

Το λάδι αποτελεί τη βάση της κρητικής και ελληνικής διατροφής, και χρησιμοποιείται στα περισσότερα πιάτα εκτοπίζοντας το βούτυρο ή άλλα είδη λαδιού που χρησιμοποιούνται σε άλλες περιοχές του κόσμου. Η θρεπτική αξία του λαδιού είναι τεράστια καθώς αποτελεί το πιο ισχυρό αντιοξειδωτικό της φύσης, προστατεύοντας δηλαδή τον οργανισμό από την οξείδωση και την ανάπτυξη των ελεύθερων ριζών που προκαλούν σοβαρές παθήσεις.

Η Κρήτη με το μεσογειακό της κλίμα και τη καλή σύσταση του εδάφους της επιτρέπει στο ελαιόδενδρο όχι μόνο να ευδοκιμεί παντού, τόσο σε πεδινές όσο και σε ορεινές περιοχές, αλλά και να αποδίδει στο λάδι την καλύτερη δυνατή ποιότητά του, με χαμηλή οξύτητα και υπέροχο άρωμα. Το γεγονός ότι οι Κρητικοί ζουν περισσότερο και έχουν τους χαμηλότερους δείκτες στην εμφάνιση ασθενειών φαίνεται να συνδέεται άμεσα με το ότι είναι οι μεγαλύτεροι καταναλωτές λαδιού παγκοσμίως.

Είναι σίγουρο είναι ότι η άριστη υγεία και μακροζωία των Κρητικών οφείλεται στην παραδοσιακή διατροφή τους. Μια διατροφή στην οποία αξίζει να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας και να την ακολουθήσουμε.


Όταν, στα τέλη της δεκαετίας του 1950, ήρθαν στην Κρήτη Αμερικανοί διαιτολόγοι για να εξετάσουν το φαινόμενο της μακροζωίας των Κρητικών, δεν πίστευαν στα μάτια τους! "Πόσο λάδι τρώνε, θεέ μου", αναφώνησε ο διεθνούς φήμης γιατρός και πρωτοπόρος σε θέματα διατροφής Ancel Keys, καθώς έβλεπε την πράσινη σαλάτα να κολυμπά κυριολεκτικά στο ελαιόλαδο. Στην ουσία ο Keys επανέλαβε εκείνο που είχαν προσέξει κατά τους προηγούμενους αιώνες όλοι σχεδόν οι περιηγητές που έδειξαν ενδιαφέρον για την καθημερινή ζωή των Κρητών. Σήμερα πιστεύεται πως το ελαιόλαδο είναι το πιο μεγάλο μυστικό της κρητικής διατροφής και της κρητικής μακροζωίας. Ιατρικές έρευνες που έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται στην Ευρώπη και στην Αμερική αποκαλύπτουν πως το ελαιόλαδο όχι μόνον προστατεύει την καρδιά αλλά και βοηθά στην καλή λειτουργία πολλών οργάνων ή δρα ευεργετικά σε μια μακρά σειρά ασθενειών.
Μειώνει τη χοληστερόλη, έχει αντιοξειδωτική δράση και προστατεύει από καρκίνους, βοηθά τη λειτουργία του ήπατος, είναι ιδανικό για τη διατροφή των ανθρώπων που πάσχουν από διαβήτη και τόσα άλλα!
Η ποιότητα του κρητικού ελαιολάδου είναι γνωστή σ' όλο τον κόσμο.
Γιατί δεν είναι βιομηχανικό αλλά φυσικό προϊόν που βγαίνει από μια απλή σύνθλιψη της ελιάς, χωρίς εκχυλίσματα και βελτιωτικά πρόσθετα. Είναι το πιο καλό, το πιο ελαφρύ, το πιο γευστικό ελαιόλαδο του κόσμου, ένα προϊόν που καλλιεργείται με φροντίδα και μεράκι και συσκευάζεται αγνό και φυσικό από επιχειρήσεις που δείχνουν το σεβασμό τους τόσο στο προϊόν όσο και στον ίδιο τον καταναλωτή.
Δοκιμάστε αντί για βούτυρο στο πρωινό σας... ψωμί ή παξιμάδι ολικής αλέσεως βουτηγμένο σε κρητικό παρθένο ελαιόλαδο! Αν θέλετε μπορείτε να το αρωματίσετε βάζοντας μέσα στο μπουκάλι το βότανο ή τους συνδυασμούς βοτάνων που σας αρέσουν. Είναι το καλύτερο, το πιο υγιεινό, το πιο γευστικό πρωινό.


ΜΑΡΜΕΛΑΔΕΣ ΣΠΙΤΙΚΕΣ

ΒΕΡΙΚΟΚΟ Η ΓΕΡΜΑΣ

Υλικά:
Βερύκοκα ή γερμάδες γινομένα
ζάχαρη
2 βανίλιες
λίγο νεράκι

Εκτέλεση:
Πλένουμε τα φρούτα τα ξεφλουδίζουμε και τα περνάμε στο μπλέντερ να γίνουν χοντρός πολτός. Όσα ποτήρια πολτό βάλουμε άλλα τόσα ποτήρια ζάχαρη θα χρησιμοποιήσουμε στην μαρμελάδα.
Ρίχνουμε τα υλικά στην κατσαρόλα και την βάζουμε σε δυνατή φωτιά. Ανακατεύουμε με μια κουτάλα μέχρι να δέσει η μαρμελάδα. Είναι έτοιμη όταν γυαλίζει και η μαρμελάδα ξεκολά από την κατσαρόλα.

ΝΕΡΑΤΖΙ-ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ-ΛΕΜΟΝΙ

Υλικά:
5 νεράτζια
5 πορτοκάλια
2 λεμόνια
ζάχαρη
2 βανίλες
1 κρασοπότηρο νερό

Εκτέλεση:
Ξύνουμε επιφανιακά όλα τα κομμάτια και τα βάζουμε σε μιά κατσαρόλα με νερό να βράσουν (2 νερά) έως ότου γίνουν μαλακά. Τα στραγγίζουμε τα κόβουμε και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Μετά τα περνάμε από μπλέντερ, να γίνουν χοντρός πολτός.
Βάζουμε στην κατσαρόλα τον πολτό, προσθέτουμε ζάχαρη (όσα ποτήρια πολτός, τόσα ποτήρια ζάχαρη), το νερό και τις βανίλιες. Μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά και ανακατεύουμε με μια κουτάλα, ώστε να μην μας κολλήσει η μαρμελάδα
Είναι έτοιμη όταν το μείγμα γυαλίζει και ξεκολλά από την κατσαρόλα.


ΦΡΑΟΥΛΑ

Υλικά:
1 κιλό φράουλες γινομένες
1 κιλό ζάχαρη
1 λεμόνι
2 βανίλιες
μισό ποτηράκι νερό

Εκτέλεση:
Πλένουμε τις φράουλες, τις λιώνουμε και τις βάζουμε σε μιά κατσαρόλα με τα υπόλοιπα υλικά. Την βάζουμε σε δυνατή φωτιά και ανακατεύουμε γρήγορα για να μην κολλήσει.
Η μαρμελάδα είναι έτοιμη όταν το μείγμα γυαλίζει και ξεκολά από την κατσαρόλα.
ΠΑΙΔΙΚΟ ΜΕΝΟΥ

ΚΛΑΜΠ ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ

ΑΥΓΟΦΕΤΕΣ

ΣΤΡΑΠΑΤΣΑΔΑ

ΑΥΓΑ ΠΟΣΕ ΠΑΝΩ ΣΕ ΜΠΡΟΥΣΚΕΤΕΣ