ΑΣΚΟΛΙΜΠΡΟΙ ΜΕ ΚΟΥΚΙΑ

Υλικά

  1. 1/2 κιλό ασκολίμπροι
    1/2 λεμόνι
    λάδι, αλάτι
    1/2 κιλό ξερά κουκιά (προαιρετικά)


Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τους ασκολίμπρους, τους πλένουμε καλά και τους βράζουμε για μισή ώρα σε καυτό νερό. Κατόπιν, τους σουρώνουμε, τους βάζουμε σε μία πιατέλα και ρίχνουμε το λάδι, το χυμό του λεμονιού και το αλάτι.
Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε και 1/2 κιλό ξερά κουκιά, τα οποία βράζουμε μαζί με τα χόρτα, αφού φυσικά τα έχουμε βάλει από βραδίς στο νερό να μαλακώσουν.




ΚΑΤΣΙΚΑ ΜΕ ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ ΚΑΙ ΠΕΤΙΜΕΖΙ
Συστατικά:

1,300 γρ κατσίκα ( σπάλα ή μπούτι ),
1 χαρτι χυλοπιτες

1 φλιτζάνι τσαγιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο,
2 σκελίδες σκόρδο,
2 κρεμμύδια τριμμένα ,
1 κιλό ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες ,

200ml λευκό κρασί ,
2 κουταλιές σούπας πετιμέζι ,
κόκκινο γλυκό πιπέρι ,
αλάτι χοντρό ,
φρέσκο τριμμένο πιπέρι



Οδηγίες:

Καθαρίζουμε καλά το κρέας και το ζεματάμε σε νερό που βράζει , αφαιρώντας σχολαστικά τον αφρό. Βγάζουμε, με τρυπητή κουτάλα, τα κομμάτια του κατσικιού και τα αφήνουμε στην άκρη .

Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο και ροδίζουμε το κρεμμύδι ώσπου να γίνει διάφανο , ρίχνουμε το σκόρδο και ροδίζουμε για άλλα 2' . Προσθέτουμε το κρέας και το σοτάρουμε ώσπου να πάρει ένα χρυσοκαφετί χρώμα. Προσθέτουμε το κρασί και αλατοπιπερώνουμε. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 1ωρα και 45'.

Βγάζουμε το κρέας από την κατσαρόλα, αραιώνουμε λίγο τη σάλτσα και ρίχνουμε μέσα τις χυλοπίτες να βράσουν για 6'.

Τοποθετούμε τις χυλοπίτες σε βαθιά πιατέλα , δίπλα τους το κρέας και πάνω-πλάι χωριστά ,τον ανθότυρο τριμμένο. Διακοσμούμε με φρέσκια μαντζουράνα ή ρίγανη.